Ik zit in een spagaat | Oeps!

8 juni 2022

Irma

Ben jij onderneemster net als ik? Dan herken jij dit vast wel. De spagaat. Of moet ik zeggen spagaten? Tussen zakelijk en privé. Of, moet ik die klant wel of niet nemen? Terwijl je eigenlijk al op je spreekwoordelijke klompen aanvoelt dat je dat niet moet doen. Of als horecavrouw tussen je gastvrijheid en overheidsregels. Onze valkuil als vrouwelijke ondernemer is de neiging om erin te verdrinken en moeilijk de helicopterview te houden. Je spagaat wordt een spiraal die neerwaarts gaat, waar je nog maar moeilijk uitkomt. Als vrouw en ondernemer alle ballen in de lucht houden is vaak lastig. En dames, dat is als sporten tegen de zwaartekracht in.

Angst en ons reptielenbrein

Een spagaat heeft vaak met angst te maken. Wat we onszelf allemaal aandoen om van angsten af te komen! Zelfontwikkelingscursussen, waarin een goeroe zegt dat je recht hebt op je meest mooie leven. En dat je dat ‘gewoon’ moet visualiseren. Helaas raak je dan vaak nog meer in de knel. ‘When shits hits the fan’ vertoon jij namelijk nog steeds hetzelfde gedrag. Je reptielenbrein treedt in werking. Is er angst, dan gaat die aan. Dus dat ideaalbeeld haal je niet. So much voor visualiseren.

Met al die cursussen werk je aan het bewuste brein. Het deel ‘boven het water’, het topje van de ijsberg. Maar niet aan je onbewuste. En laat dát nu nét voor 97% van invloed zijn op jouw gedrag en dus het resultaat. Je kunt je dus visualiseren en zennen tot je een ons weegt. Ik wil een inkomen zus en een klant zo. Maar dat gaat maar om 3%. Is er daadwerkelijk stront aan de knikker, word je geraakt door iets of belt die ene klant, dan reageer je vanuit die 97%. Hoe mooi is dat als je je daarvan bewust bent?

Everything is connected met everything

Je komt als onbeschreven blad op de wereld en wordt in alles lief gevonden. Dan ren je voor het eerst naar de kachel en krijg je ‘kijk uit!’. Op school krijg je te maken met veel meer mensen en nog meer regels en kennis. De puberteit is helemaal een rollercoaster aan ervaringen en emoties. Wat je in die periode allemaal als een spons opgezogen hebt, zit in die 97%. Waardoor je handelt vanuit denkbeelden die niet per se van jou zelf zijn, maar vanuit een beeld dat je hebt via je ouders, school, media en ‘hoe het heurt’. Een kluwen aan gewoontes, gedachtes en gedrag, die allemaal met elkaar verbonden zijn.

Het in kaart brengen van die ‘zee waarin jij verdrinkt’ is dan ook als het afrollen van een kluwen wol. Samen gaan we onderzoeken en ontdekken waar het voor jou nou eigenlijk om gaat. Zodat je keuzes kunt en durft te maken zonder zeurend stemmetje. Zodat jij je hart kunt volgen, zowel zakelijk als privé. En de spagaat is met een enkeltje verbannen naar nooit meer. Oeps!

Dat ene moment dat alles samenkwam | Het Bruist!

Dat ene moment dat alles samenkwam | Het Bruist!

Ken je dat? Dat je ineens het gevoel hebt dat positieve dingen op het juiste moment bij elkaar komen? Dat gebeurde mij onlangs. En dat gezegd hebbende, was het ook een moment met een traan. We vierden de verjaardag van mijn in november overleden moeder. In het...

Train je zelfverantwoordelijkheidsspier | Huh?

Train je zelfverantwoordelijkheidsspier | Huh?

Ken je dat gevoel? Dat je ’s ochtends wakker aan het worden bent en je nog even helemaal vrij kan voelen. Vrij van zorgen, vrij van pijn. Een paar tellen nog helemaal zonder buitenwereld. Wat een lekker gevoel is dat nietwaar? Een paar tellen waarin je eigenlijk nog...